Историјат школе

„ КАРАЂОРЂЕ“
ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ

Основна школа “Карађорђе” у Горњем Матејевцу, организована је као установа са својством правног лица, уписана у судски регистар код Окружног привредног суда у Нишу, под бројем 1106/91. Делатност школе је обавезно образовање и васпитање у трајању од осам година.
Школски програм рада је основни документ за реализацију образовно-васпитних и других садржаја и задатака обавезног образовања, а на основу Закона о основама система образовања и васпитања и општих основа школског програма.
Школа је почела са радом 1836 године. На почетку рада школа није имала своју зграду и радила је са краћим и дужим прекидима. Године 1919. село је захтевало од Министарства просвете отварање школе а уз одлуку Министарства школа је почела са радом 3. новембра 1919.године. школске 1945/46. године отворен је V разред а касније и остали разреди. Актом Народног Одбора среза нишког од 07. новембра 1950. године основана је осмогодишња школа од I до VIII разреда са обавезним школовањем.
Школа је пре II светског рата носила име “Карађорђе”. После II светског рата добила је назив “Борис Кидрич”, а школске 1990 / 91. године враћен је стари назив “Карађорђе”. Школа је удаљена од Ниша 8 км и повезана је редовним саобраћајем са градом. Данас школа има 263 ученика, 42 радника, 16 одељења, од тога 12 у матичној школи и по два територијално издвојена одељења у Кнез Селу и Доњем Матејевцу.У школи постоје и три васпитне групе за рад са предшколском децом, једна група у матичној и две при издвојеним одељењима.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s